Про внесок ІФНТУНГ у розвиток сталої енергетичної освіти

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу долучився до всеукраїнських заходів, які проходили в рамках Європейського тижня сталого розвитку.

Чому варто обирати енергетичні спеціальності? Як можна реалізувати себе в енергетичній сфері та які перспективи успішного майбутнього у випускників енергетичних спеціальностей? Відповідям на ці питання була присвячена дискусія  «Стала енергетична освіта», організована партнером ІФНТУНГ – Асоціацією сонячної енергетики України.

Всеукраїнський захід відбувся за участю провідних стейкхолдерів, кураторів найбільш успішних освітніх програм, що стосуються сталої енергетичної освіти, експертів і студентів.

1Про внесок університету в розвиток сталої освіти в енергетичній сфері розповів на панельній дискусії проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш. Так, орієнтуючись на ринок праці, суспільний запит на енергетичні професії і спрямованість університету на європейський освітній простір, уже другий рік поспіль за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) в ІФНТУНГ  впроваджується бакалаврська освітня програма з інженерії відновлюваної енергетики. В порівнянні з минулим роком, коли на щойно започатковану програму вступили шість студентів, цьогоріч кількість першокурсників збільшилася вдвічі – до тринадцяти, що є доброю тенденцією. За словами гаранта ОП Максима Карпаша, програма готує універсальних спеціалістів з відновлювальної енергетики, які вже з перших днів навчання випробовують отримані знання на практиці. Обладнані новими приладами сучасні аудиторії, адаптована до викликів сьогодення навчальна програма, передові викладачі та тісний контакт із закордонними колегами створюють для цього всі можливості.

Серед інших питань, що були у фокусі уваги учасників заходу:

- Результати опитування щодо очікувань студентів і роботодавців від сфери освіти.
- Ситуація у сфері освіти: очікування роботодавців і потенційних працівників.
- Як ВДЕ та декарбонізація змінять ландшафт на ринку праці: Втрата робочих місць чи відкриття нових можливостей?
- Потенціал працевлаштування у секторах ВДЕ. Які тренди вже сьогодні і що очікувати завтра?
- Що впливає на вибір сектора ВДЕ: віра у «чисте» майбутнє чи віра у високу заробітну плата?

 

  • 1
  • 2
  • 3