«В Україні зміни клімату відбуваються швидше, ніж будь-де у світі», - Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс

Нещодавно ІФНТУНГ відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс (https://nung.edu.ua/news/novi-pazly-v-kartynu-ukrayiny). Мета візиту - обговорити проблеми, які зараз перебувають на світовому порядку денному: протидія зміні клімату, сталий розвиток, декарбонізація промисловості тощо.

1Як пояснила пані Посол, вона мала на меті приїхати саме до ІФНТУНГ, щоб обговорити проблеми, які зараз перебувають у фокусі уваги Великобританії: «Наша країна головує цього року в підготовці конференції ООН зі зміни клімату, яка проводитиметься в листопаді, тож робота Посольства спрямована саме на галузь відновлювальної енергетики та ресурсів. Ми вже спостерігали декілька екологічних криз, і хотілося зрозуміти, як люди це сприймають, яка  реакція місцевого самоврядування, з’ясувати, чи існують якісь інновації в боротьбі з ними, які виклики й можливості для використання таких інноваційних інструментів, як їх зробити ринковими й інтегрувати в спільноти».

Візит – за адресою, адже енергетична безпека держави завжди була лейтмотивом діяльності науковців ІФНТУНГ. А оскільки на світовому порядку денному – декарбонізація промисловості, університет тримає руку на пульсі сучасних тенденцій.

Із розробками, які ведуться в царині відновлювальної енергетики, пані Сіммонс мала можливість ознайомитися в лабораторії енергетичного контролю та енергоаудиту й лабораторії відновлювальної енергетики, дізнатись про роботу, яка тут ведеться у сфері підвищення енергоефективності регіону, про спеціальність «Інженерія відновлювальної енергетики» й про досвід з енергетичного моніторингу будівлі самого університету (система встановлена в рамках проєкту NET4SENERGY).

Відзначимо, що університет також активно працює в цьому напрямі з європейськими партнерами, реалізовуючи спільні проєкти. Серед яких  - "Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення зміни клімату" ("RO-UA Partnership for Climаte Change Mitigation", Part4CM), який реалізовують з листопада 2020 року. Основна мета проєкту полягає у розвитку та підтримці інноваційної співпраці, що спрямована на пом’якшення наслідків змін клімату в межах транскордонного регіону RO-UA, для забезпечення сталого розвитку територій шляхом організації нового освітнього та дослідницького середовища в галузі енергоефективності.

Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом. Тривалість - 1,5 роки (01.11.2020 - 30.04.2022).

Загальний бюджет на партнерів - 248 202,00 євро, в т.ч.: бюджет для України – 184 670,00 (ґрант ЄС – 165 930,00 євро, внесок українських партнерів – 18 740 євро).

 

 

News Images

PHOTO GALLERY
  • 1
  • 2
  • 3
Додаткова інформація