ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ З ДИРЕКТОРОМ КОМПАНІЇЇ “АРХІВНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ”

ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ З ДИРЕКТОРОМ КОМПАНІЇЇ “АРХІВНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ”

У вівторок, 28 листопада 2022 р., відбулася онлайн-зустріч студентів третього та п’ятого курсів спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» ІФНТУНГ з Кирилом Асеновичем Віслобоковим, директором компанії «Архівні інформаційні системи» (https://arinsy.com/). Ця унікальна компанія на ринку України здійснює масове оцифрування архівних та бібліотечних фондів за допомогою сучасних інформаційних технологій.

Під час зустрічі п. Кирило поділився багаторічним досвідом їхньої команди щодо впровадження програмних розробок у архівах та бібліотеках України, що сприяє комплексній інформатизації у галузі та створенню єдиного інформаційного простору державних архівів України. Зокрема, проєкт “ARCHIUM” – це комплексна платформа з повнотекстовим довідковим апаратом, яка на даний момент надає доступ до цифрових ресурсів трьох центральних та одного з обласних державних архівів. Електронний архів української періодики “LIBRARIA” представляє величезний цифровий масив газет та видань з бібліотечних та архівних фондів України, які можна переглянути у вільному доступі. Також завдяки міжнародному партнерству з установами США та Європи компанія реалізовує масштабні проєкти з оцифрування української документальної спадщини.

Особливо цінним було те, що студенти мали змогу не лише слухати змістовну та інформативну доповідь, а й побачити пристрої для оцифрування документів у процесі їхнього використання (планетарні сканери компанії Zeutschel). Таке обладнання компанія «Архівні інформаційні системи» успішно використовує вже протягом 17 років у численних проектах з масового оцифрування архівних та бібліотечних колекцій в Україні та за її межами.

Такі зустрічі є важливими для вивчення дисципліни «Архівознавство» студентами 3-го курсу та дисципліни «Системи управління електронним документообігом та електронними архівами» студентами-магістрами, оскільки дають можливість безпосередньо спілкуватися з фахівцями-практиками, передавати унікальний досвід, обговорювати актуальні питання галузі.