Вирішуватимемо екологічні проблеми спільно

В рамках багаторічної співпраці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з Краківською гірничо-металургійною академією ім. С. Сташіца (AGH) , яка охоплює  програму подвійних дипломів, академічний обмін студентами та науковцями, практики, участь в  проекті Erasmus +  тощо, за організації першого проректора ІФНТУНГ Олега Мандрика відбулась онлайн-лекція професора кафедри гідрології  та інженерної геології факультету Геології, геофізики та охорони довкілля AGH Даміана Пєтшака (Damian Pietrzak).

1Лекція польського науковця стосується екології та експериментальних досліджень в цій галузі та призначена в першу чергу для аспірантів спеціальності2 «Екологія», в робочих планах яких передбачена ця дисципліна. Для молодих науковців ІФНТУНГ обмін досвідом з питань експериментальних досліджень у Польщі, яка є членом Європейського Союзу,  надзвичайно корисний, оскільки передбачає можливості порівняти обладнання, методики досліджень, шукати спільну проблематику та спільні способи її вирішення з подальшим оприлюдненням наукових результатів в українських та польських наукових журналах.

Представляючи польського колегу, перший проректор Олег Мандрик наголосив, що кафедру геофізики та охорони довкілля AGH кафедру екології Інституту природничих наук і туризму віддавна пов’язує плідна співпраця у багатьох сферах та спільних міжнародних проектах: «Даміан Пєтшак – це відомий польський науковець, автор багатьох авторитетних публікацій, що стосуються досліджень та подолання екологічних проблем вод, які є актуальними не лише для нашого регіону, але й для всієї країни».

 На лекції були присутні аспіранти ІФНТУНГ всіх років навчання спеціальності «Екологія», їхні наукові керівники – завідувачка кафедри Технології захисту навколишнього середовища, проф. Мирослава Полутренко, завідувачка кафедри туризму  Людмила Архипова, завідувач кафедри екології, проф. Ярослав Адаменко та проф. кафедри геодезії та землеустрою Микола Приходько,  які за результатами лекції повинні підсумувати можливості спільних наукових досліджень для реалізації планів з написання та захисту кандидатських (PhD) дисертацій.

Варто зазначити, що лекцією зацікавились й науковці з інших наукових інституцій. Всього долучилось понад 60 учасників.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6