«Вони – Герої назавжди» 2021

343

Година пам’яті: «Вони – Герої назавжди»

(Пам’яті​​​​​​​ героїв Крут та Небесної сотні)​​​​​​​

Героїв Небесної Сотні та героїв Крут єднає одне: Україна – понад усе! Так вважають організатори Години пам’яті  «Вони – Герої назавжди»  – Центр культури і дозвілля студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, студенти групи ОП-20-1 та викладачі кафедри обліку та оподаткування Інституту економіки та менеджменту.

Сьогодні ми свідомі того, що за нашу незалежність, самостійність, боролися цілі покоління українських патріотів, в авангарді яких часто йшла молодь. Бій під Крутами  у 1918 році на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. За неї полягли й герої «Небесної сотні». За неї гинуть українські воїни та мирні мешканці на Сході. Сьогодні, захищаючи свою країну, ми відстоюємо незалежність. 

Саме про це розповідали студентки Аліна Кліщ, Тетяна Солтис, Марта Мушинська, Маріанна Прядко (ОП-20-1) для своїх однокурсників,  одногрупників та всіх охочих, хто долучився до онлайн-заходу.

Про героїчні сторінки українського народу, які не мають права бути забутими, говорила в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування, проф. С. М. Кафка, наголошуючи: «Ніхто немає права  забути   2013–2014 роки, коли від напруги закипала в жилах кров, коли в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці».

Доцент кафедри   обліку та оподаткування О. С. Степанюк теж долучилась до буремних спогадів. Вона  розповіла про студентів – випускників кафедри, які воювали та продовжують воювати на Сході України, захищаючи цілісність нашої держави. Їх – Володимира Семянчука, Ігоря Ципочку, Ігоря Близнюка, Олександра Котова, Ярослава Дехтяра, згадують викладачі ІЕМ, пам’ятають університетські стіни.

​​​​​​​​​​​​​​567​​​​​​​

Про тяглість боротьби різних поколінь українського народу за незалежність згадала керівник гуртка ЦКіДС Л. М. Яремійчук: «Хоча бій під Крутами не можна вважати доленосною битвою, але Крути стали символом непохитності, патріотизму та нескінченної любові до Батьківщини. І юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху».

Зворушила присутніх історія крутянина, «останнього ветерана  армії УНР» – Матвія Данилюка, який єдиний з побратимів  дожив до Незалежності і навіть ще встиг взяти участь в урочистостях з нагоди 50-річчя УПА. А через майже 100 років його правнук – Володимир Іщук, ще зовсім молодий чоловік, загинув в 2014 році під Іловайськом.

Хвилиною мовчання студенти вшанували пам’ять Героїв, бо кожен з них заплатив за свої переконання та нашу незалежність найвищу ціну – життя.

На небі спокій їх чекає вже; 

І вічна Пам’ять на землі настала.

За ним ми Богу молимось лише,

Та промовляєм: Слава! Слава! Слава!

  • 1
  • 2
  • 3