Відкриття Відділення кліматично-дружніх подорожей в Україні

 

2 листопада цього року відбулося відкриття Відділення КДП в Україні (Відділення кліматично-дружніх подорожей). На зустрічі були присутні викладачі кафедри: Гринюк В.І., Побігун О.В.

Запис зустрічі можна переглянути (https://youtu.be/wgPHkQnEF9o?si=zCmp-0RRJmqqmg3u

Виступили Франческо Франжіаллі, фмр. Генеральний секретар ЮНВТО з темою "Туризм перед новою війною": "Ми переживаємо важкий і рідко бачимо період. Після тієї, яка почалася півтора роки тому з раптового нападу Росії на Україну, на туризм чекає нова війна – те, що відбувається настільки жорстоко, смертоносно та масово, що неможливо не вжити слово «війна »  . 

Ця жахлива криза, яка почалася з терактом 7 жовтня, відбувається в той момент, коли міжнародний туризм демонструє ознаки потужного відновлення. За статистикою ЮНВТО, Близький Схід зареєстрував найсильніші показники серед усіх регіонів світу з початку 2023 року. Шанс втрачено. Ми можемо тільки шкодувати.

Сьогодні ще занадто рано знати з упевненістю, якою мірою це вплине на основні напрямки Близького Сходу. Проте зробимо деякі прогнози.

Єгипет, який сусідить із сектором Газа, намагається не брати безпосередньої участі в конфлікті. Це може вдатися чи ні. Шанс для Єгипту полягає в тому, що його туристичний продукт і імідж, створений завдяки його славному минулому, дуже специфічні. Я не здивуюся, якщо ця війна, яка вирує на її кордоні, зрештою завдасть меншої шкоди індустрії туризму, ніж терористичний напад на відвідувачів, як це відбувалося кілька разів у Каїрі, Луксорі чи Шарм-ель-Шейху. 

Саудівська Аравія також є особливим випадком, оскільки більшість відвідувачів приїжджає з нагоди паломництва. Цей новий пункт призначення на карті світу має менше постраждати від того, що відбувається в Ізраїлі та Газі, ніж від того, що сталося з Covid, коли країні довелося повністю закрити свої кордони.

Дубай і Емірати далеко від епіцентру конфлікту. За умови, що Іран не впаде — або сам не втягнеться — у вир, трагедія може оминути цей символічний пункт призначення.

Дозвольте мені додати, що станеться з такими туристичними напрямками, як Єгипет, Йорданія, Марокко, Туніс чи Туреччина, якщо їм доведеться зіткнутися з масовими та жорстокими демонстраціями на вулицях, залежатиме від стійкості їхніх суспільств, почуття відповідальності засоби масової інформації та здатність їхніх урядів".

Вікторія Кіптенко, кандидатка географічних наук, доцентка кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка, сертифікований професіонал GSTC зі сталого туризму

Катерина Долгова, кандидатка географічних наук, туризмознавець

Ірина Околович, PhD, експертка з розвитку сталого туризму в громадах

Марія Растворова, кандидатка географічних наук, доцентка кафедри туризму Університету "КРОК", Національний тренер для туристичних гідів (сертифікація Всесвітньої федерації асоціацій туристичних гідів - WFTGA)

 

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця