ПУБЛІЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ ЩОДО ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ


Сьогодні на базі Науково-дослідного центру інтелектуального розвитку для посилення спроможності регіонів «LIDER» кафедри публічного управління та адміністрування ІФНТУНГ відбулася публічна консультація щодо пошуку шляхів підвищення юридичного, економічного та соціального захисту волонтерської діяльності. Захід є складовою великої адвокаційної кампанії з посилення інституційної спроможності та розвитку волонтерського руху в Україні.

Ініціатором публічної консультації виступила молодіжна волонтерська ініціатива «Євроклуб «Молодь Діє», що утворена на базі Науково-дослідного центру «LIDER». Як зазначив її координатор, доцент кафедри публічного управління та адміністрування ІФНТУНГ Олег СЕРНЯК, «волонтерський рух в Україні є потужною підтримкою нашої країни в умовах сьогоднішніх колосальних викликів і загроз, а також джерелом людського капіталу для формування майбутньої європейської України. Проте він потребує підвищення інституційної спроможності на рівні громадських і благодійних організацій, активного залучення молоді до волонтерства, підвищення престижності волонтерської діяльності та посилення правового й соціально-економічного захисту волонтерів».

Під час заходу були презентовані інформаційні виступи на тему «Волонтерство сьогодні та потреби на завтра» від Дмитра ДЗВІНЧУКА, директора Інституту Гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ, депутата Івано-Франківської обласної ради; Володимира КОВАЛЬЧУКА, заслуженого юриста України, екс керівника системи безоплатної правової допомоги в Івано-Франківській області; Наталії МЕЛЬНИКОВОЇ, заступниці директора Комунального закладу «Дім воїна» Івано-Франківської міськради та Богдана ГРЕЧАНИКА, економіста, доцента кафедри публічного управління та адміністрування ІФНТУНГ. Також про власний досвід волонтерської діяльності та особливості її організації в Товаристві Червоного Хреста України (ТЧХУ) розповіли співробітники Івано-Франківської обласної організації ТЧХУ Єлизавета МАЦЕГОРА, Андрій БЕНЬКО та Даниїл ШЕВЧЕНКО.

Як зазначила керівниця проєктів «Євроклубу «Молодь Діє», здобувачка другого курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування» Тетяна ОЛЬХОВСЬКА, «волонтерство в Україні стало не просто допомогою для армії, але й широким рухом громадянського суспільства, який активно впливає на розвиток країни. Волонтери займаються не лише підтримкою військових, але й наданням допомоги вразливим групам населення, ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, розвитком медичної та освітньої сфер. Волонтерство сьогодні – це не лише допомога, а й можливість для кожного з нас зробити світ кращим».

Після виступів відбувся мозковий штурм на тему «Які заходи юридичного, економічного та соціального захисту волонтерської діяльності варто реалізувати на рівні держави/громади?», який модерував Олег СЕРНЯК. Результатом і мозкового штурму, і публічної консультації загалом стало виокремлення трьох найбільш життєздатних ініціатив, які після незначного доопрацювання будуть адресовані органам державної влади, асоціаціям роботодавців і закладам вищої освіти та спрямовані на підвищення престижності волонтерської діяльності та її сталої підтримки як на організаційному, так і на національному рівнях.


 

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця