Міжнародна сертифікація IWCF повернулася в аудиторії

Фундаментальні зміни  нашої економіки,  які тісно пов’язані   із  процесами  глобалізації,    зобов’язують  нафтогазові  підприємства України   формувати суттєво нові вимоги  до   освітньо-кваліфікаційного рівня  працівників та рівня  їхніх практично-фахових компетенцій – найважливіших чинників  фаховості та   конкурентоспроможності персоналу і самого підприємства. 

Реальні   кадрові потреби  передових нафтогазових компаній  світу задовольняють сертифіковані фахівці, які отримують свій сертифікат у відповідних установах з міжнародною акредитацію, а наявність у спеціаліста міжнародного сертифікату засвідчує його висококваліфіковану фахову підготовку,  незалежну перевірку його освітніх знань, фахової компетентності та професійної  придатності.

Понад 16 років в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу Тренажерний буровий центр  (ТБЦ) Інституту  післядипломної освіти1  забезпечує  процес сертифікації за стандартами Міжнародного Форуму Свердловинного Контролю ( IWCF) в Україні, працюючи згідного нормативних вимог від центрального офісу  IWCF.  Все це завдяки унікальному імітаційному  обладнанню – парку  сучасних тренажерів-імітаторів (повномасштабний тренажер-імітатор DRILLSIM 5000 та портативний  тренажер-імітатор бурових процесів «DrillSim-20»), призначених  для моделювання і виконання технологічних операцій під час буріння свердловин у різних умовах, а також для навчання та контролю знань персоналу з буріння й керування свердловинами у випадку флюїдопроявів.

З моменту започаткування міжнародної сертифікації  за стандартами IWCF   в ІФНТУНГ  фахівці з  управлінь бурових робіт ПАТ «Укрнафта»    систематично підвищували свій фаховий рівень в ТБЦ   університету. Адже бурові структурні підрозділи ПАТ «Укрнафта»   завжди були в авангарді впровадження не тільки  передових технологій у виробництво,  а й  в питаннях  підвищення кваліфікації  свого адміністративно-інженерного  та робітничого персоналу.  В основному  це стосується підвищення кваліфікації та сертифікації за напрямом:  «Контроль стану свердловин.  Попередження флюїдопроявів  та керування свердловиною під час їх ліквідації».

2Так, з  квітня по липень 2018 року  співробітники  ПАТ «Укрнафта» – від бурильника до начальника сектору буріння – навчалися  в ТБЦ та здобували   знання разом з навчально-практичними компетенціями з  курсу «Запобігання та ліквідації флюїдопроявів. Протифонтанна безпека під час буріння свердловин». Майже 70  фахівців  успішно  тоді завершили цей інтенсивний тренінг. Ще сім фахівців ПАТ «Укрнафта» отримали сертифікати  IWCF ІV рівня  в жовтні минулого року.

  Слід також зазначити, що у   минулому  2020 році в умовах пандемії завдяки тому, що система IWCF гнучка й працює, в першу чергу, для людей,  з’явилась можливість віртуально навчатись та здавати  дистанційно екзамен. Для цього довелось  акредитувати віртуальний клас для  дистанційних тренінгів, а згодом і процедуру  віртуального оцінювання-тестування вдома чи  на робочому місці в офісі,  забезпечивши таким чином вимоги IWCF для віртуального оцінювання.

 Сьогодні ж  сертифікація повернулась в аудиторії університету, і фахівці ПАТ «Укрнафти»  знову з’явились в нашому університеті. З 10  до 21  травня  адміністративно-інженерний персонал  бази протифонтанної безпеки Управління нафтопромислового сервісу ПАТ «Укрнафта»   ефективно,  із самовіддачею попрацювали  в ТБЦ ІФНТУНГ разом акредитованими в Україні тренерами-інструкторами  IWCF – директором ТЦБ, доц. кафедри буріння свердловин Василем  Колісником   та асис.  кафедри нафтогазових машин і обладнання Юрієм  Мосорою.  Інструктори докладають максимальних зусиль, щоб підготувати слухачів до випускних  практично-кваліфікаційних іспитів:

«У курсі застосовується інтерактивний метод навчання. Кандидати на міжнародний сертифікат IWCF під час  занять  разом із своїми тренерами-3​​​​​​​інструкторами IWCF обговорюють практично-ситуаційні  моменти, що постійно зустрічаються під час   роботи безпосередньо на буровій, коли існує реальна небезпека виникнення ГНВП,  або  в тій ситуації коли вже  уникнути ГНВП не вдалося і доводиться їх ліквідовувати, щоб продовжувати буріння свердловини до проектної глибини.  Важливо, що слухачі міжнародних курсів  гаряче  дискутують між собою та з інструкторами, що суттєво підвищує якість   навчального  процесу таких тренінгів.  Створюється сприятлива  атмосфера   для отримання нових знань та практичних компетенцій, необхідних у виробничих умовах. Найважливіше те, що в кінці тижня, після здачі випускного кваліфікаційного іспиту, слухачі і викладачі реально бачать результати своєї праці».

В останній день курсів, під наглядом  незалежних спостерігачів кандидати на міжнародний сертифікат  успішно склали підсумкові кваліфікаційні іспити,  організовані центральним офісом IWCF в онлайн режимі, та  отримали міжнародні сертифікати.

Вітаємо  нових сертифікованих фахівців ПАТ «Укрнафта»  – компанії, менеджмент якої зацікавлений у виході  свого інженерно-технологічного та робітничого персоналу  на міжнародний  рівень з використанням сучасних технологій. Незаперечний факт, що  адміністрація   ПАТ «Укрнафта» робить все, щоб підняти культуру виробництва,  забезпечити оптимізацію технологічних процесів, в тому числі, зменшити ризики таких небезпечних ускладнень, як  газонафтоводопрояви під  час буріння свердловин та їх капітального ремонту.

 

  • 4
  • 5
  • 6