Космічні проєкти і нам до снаги!

В рамках чергового етапу міжнародного проєкту «NAWA UNIVERSEH extended for Ukraine» студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу  Анастасія Киселюк (гр. НЗГ-21-1), Софія Боєчко (гр. ФІЛ-20-1), Божена Римчук (гр. ПУА 21-1), Ірина Дутка (гр. МН-21-2), Катерина Ажигова (гр. НІВ -21-1), Ілона Кобилянська (гр. ІП-20-1), Тетяна Шеремет (гр. ПО-21-1), Олександра Дивак (гр. НІВ-22-3) та Софія Керц (гр. НІВ-21-1) взяли участь у міжнародному воркшопі та конференції «SPACE EXPEDITION – Human factor in the Settlement of the Moon and Mission Operations workshop», що відбулися в Жепенник-Біскупі (Rzepiennik Biskupi) (Польща). 3

Захід присвячувався актуальним сучасним космічним дослідженням та інженерії, орієнтованим на виживання в екстремальних умовах. Студенти дізналися про системи життєзабезпечення на Міжнародній космічній станції, людський фактор в її функціонуванні, безпекові операції та процедури на борту космічного корабля. Цікаво було особисто відчути особливості перебування на станції, потрапивши в 4симулятор космічної бази, а також отримати можливість керувати місією інших учасників в Центрі управління польотом.

На конференції студенти були поділені на три команди,  кожна з яких по черзі виконувала окремі завдання, одне з яких –  створення власного космічного проєкту з можливістю його реалізації. Міжнародна команда №1, до складу якої увійшли Анастасія Киселюк та Олександра Дивак, здобула перемогу в конкурсі з ідеєю дослідження мікрофлори у космосі. Призом для переможців стала нагода відвідати космічну базу ще раз, із проходженням місії вже не один день, а цілий тиждень!  

 Від цієї поїздки у дівчат залишились яскраві враження. Анастасія Киселюк ділиться:

- Особисто для мене ця конференція стала, мабуть, одним із найцікавіших заходів у моєму житті: крім великої кількості корисної теорії з космічної інженерії, ми змогли побути цілий день на космічній базі, де виконували безліч завдань, проводили дослідження, робили аналізи, а також вчилися реагувати на надзвичайні ситуації. Крім того, ми проходили різні тести на уяву, уважність, просторове бачення й креативність. Дуже радує, що наша команда здобула перемогу, адже йшлося не тільки про технічні знання, але й вміння розподіляти завдання та працювати в команді правильно, що допомагає досягти успіху.11

Ірина Дутка також в захваті від проєкту:

-За ці дні ми спробували симуляцію ізольованої місячної місії, , здійснювали роль центра управління та займались проєктуванням місії на Місяці. Також у нас були цікаві лекції  про досвід та дослідження у цій сфері. Загалом набули багато нових знайомств і цікавої інформації.

Три дні – ніби так небагато, але Тетяна Шеремета довідалась за цей час дуже багато:

-Ми змогли повністю зануритись в атмосферу космонавтики та спробувати себе у трьох ключових ролях цієї індустрії. Особливо мені  сподобалось працювати в якості MCC (mission control center), адже це –  відповідальна робота,  де завжди треба бути на зв'язку з командою, аналізувати велику кількість даних та швидко вирішувати проблеми. Саме тут я зрозуміла, яка важка робота великої кількості людей стоїть за тим, щоб космічні місії відбувались успішно,  і як багато цікавої та важливої роботи залишається «за кадром». Окремо хочу відзначити організаторів, які виявились дуже привітними людьми та зробили все можливе, щоб ми плідно провели цей час, змогли почерпнути для себе багато нового та поділились нашою культурою з представниками інших національностей.

Делегація студентів висловлює велику подяку рідному університету та координатору проєкту професору Олегу Витязю за можливість гідно представляти наш ІФНТУНГ на міжнародному рівні, а також усім партнерам проєкту «UNIVERSEH» за чудову нагоду  участі в пізнавальних заходах із розвитку космічної індустрії.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211