Чекаємо і кажемо: «До скорого побачення!»

Учасники Всеукраїнського конкурсу стартапів «MATERIALTECH STARTUP» від Малої академії наук, що відбувався на Прикарпатті, відвідали Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Нагадаємо, що конкурс мав на меті залучення старшокласників та студентів І-ІІ курсу професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти до створення стартап-проєктів, розвитку креативних ідей, інноваційного мислення учнівської молоді. Тож цілком зрозуміло, що конкурсантів надзвичайно зацікавила одна з найпопулярніших локацій ІФНТУНГ – Центр інноваційного розвитку, де вже змогли реалізувати свої творчі ідеї багато юних техніків Івано-Франківщини. І, звісно, ж не обійшлося без відвідин наукової, а віднедавна й туристичної перлини краю – Геологічного музею ІФНТУНГ.

Вражень – море. Очільниця екологічної філії Дитячого естетико-натуралістичного центру «Камелія» (м. Бровари Київської області) Ольга Теличко, яка привезла команду закладу на Прикарпаття, каже що гості вражені і масштабами колекції, і обладнанням Центру інноваційного розвитку – діти в захваті й дуже задоволені.

А треба зазначити, що до Івано-Франківська вони приїхали з дуже навіть дорослими і зрілими проєктами. Наприклад, Людмила Мачинська з Малодолинського закладу загальної середньої освіти м.Чорноморськ Одеської області разом із керівницею запропонувала ідею для науково-творчої реалізації дітей:

- В перспективі – це дві лабораторії, творча і наукова, для розвитку підлітків, аби вони наочно бачили й розуміли, що наука – це двигун майбутнього.

Фіналісти конкурсу знають це напевне. Софія Єрмак, учениця Академічного ліцею імені Володимира Мельника Обухівської міської ради, одна з переможців конкурсу, саме з міркувань турботи про майбутнє розробила проєкт контейнерів для розкладання органіки. Дівчина каже:

-Через забруднення навколишнього середовища нам потрібно сортувати сміття. Але не тільки ділити на метал, пластик, скло і т.д., але також сортувати органіку, аби переробляти її на добрива. Адже в Україні проблема з добривами, і стати в пригоді можуть добрива, виготовлені з органічних відходів. 

Інший призер конкурсу, Кирил Січевий з Харківського ліцею №126, представив увазі журі гру-симулятор власника собаки, розроблену командою з 11 юних конструкторів. Такий «кібер-пес», який вміє виконувати голосові команди, знадобиться людям, котрі хочуть спробувати себе в цій ролі й отримати досвід дресирування. Зізнається, що робота забрала багато праці й часу, але результат отримав високе визнання й призове ІІІ місце.

Олександра Войчишин, директор Заліщицької державної гімназії (Тернопільська область) звертає увагу саме на потенціал учасників змагань:

-Діти отримали можливість представити свої бізнес-ідеї, щоб вони принесли користь суспільству в часі повоєнної відбудови – йдеться і про відновлення зелених насаджень, і про переробку відходів, про дуже багато винаходів, які працюватимуть на користь мирному життю. І конкурс МАН – чудова нагода для хлопців та дівчат, які хочуть зробити це життя кращим, безпечнішим і стати успішнішими.

Що ж, насправді, юні розумники й розумниці з усієї України – нині переможці конкурсу, а завтра – студенти, згодом – фахівці, яких надзвичайно потребуватиме держава. В ІФНТУНГ вони – не випадково. Адже саме тут – кузня інженерно-технічних кадрів для енергетики майбутнього. І нафтогазовий напрямок – не єдиний з можливих. Найкращі фахівці галузі освіти ведуть своїх вихованців у світ інформаційних технологій, машинобудівництва, природничих наук, архітектури. Тож університет не прощається з МАНівцями, а каже їм тільки: «До скорого побачення!».

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 225
  • 1111111
  • 9