Просуваємо перехід на альтернативні види пального з метою досягнення енергонезалежності

Україна може замістити імпортований природний газ обсягом до 10 мільярдів м3 на рік завдяки розвитку виробництва біометану до 2030 року. Щоб досягти такої енергонезалежності доведеться побудувати сотні біогазових заводів, у чому зацікавлені місцеві аграрії. В Європі кількість біометанових заводів зросла в 10 разів за 10 років.

В Україні у 2023 році мають побудувати 5 заводів із виробництва біометану та щонайменше ще 5 у 2024. Зазначається, що відновлювальний газ біометан виробляють з відходів харчової промисловості, рослинництва та тваринництва.

В Україні найбільшу кількість біометану можна генерувати з соломи зернових культур та стебел кукурудзи, які зазвичай залишаються на полях після жнив. Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, отже і значний потенціал виробництва біогазу. Якщо вироблятиметься більше палива – його можна буде експортувати в ЄС, використовуючи наявні газопроводи. Це дуже перспективно, бо Європа до 2050 року хоче відмовитися від використання природного газу, зокрема російського. 

News Images

PHOTO GALLERY
Додаткова інформація