ІФНТУНГ стане центром передового досвіду у сфері енергоефективності!

П'ять університетів, чотири країни й одна мета - щоб заклади вищої освіти стали енергетично ефективними будівлями і цей досвід передавали іншим європейським державам!

«Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (NET4SENERGY) – це проєкт, спрямований на підвищення енергоефективності провідних університетів транскордонного регіону HUSKROUA (ІФНТУНГ (Україна), Технічного університету в Кошице (Словаччина), Університету Мішкольца (Угорщина), Технічного університету Клуж-Напока (Північний університетський центр в Байа-Маре, Румунія).

На сайті проєкту TESIM (Технічна підтримка у процесі впровадження та управління програмами ENI CBC) вийшло інтерв`ю з проректором ІФНТУНГ, координатором проєкту NET4SENERGY Максимом Карпашем про особливості реалізації проєкту:

1Яку проблему вирішує проєкт?

Університети є одними з найбільших споживачів енергії в Івано-Франківській області, тому оптимізація споживання тепла й електроенергії є дуже актуальною. Ця проблема притаманна не тільки Україні, але й нашим європейським сусідам: в університетах Угорщини, Словаччини і Румунії виникають такі ж проблеми. У цьому сенсі Програма транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства створює добрі  умови для обміну ідеями та передовим досвідом з партнерами, допомагаючи досягти синергії.

Транскордонна мережа енергетично сталих університетів: чого ви прагнете?

Ми - п'ять університетів, які прагнуть стати проактивними агентами енергоефективності. Цей проєкт –це результат десяти років злагодженої співпраці між різними установами: Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу в Україні; Технічний університет в Кошице, Словаччина; Університет Мішкольца в Угорщині і Технічний університет Клуж-Напока і Університетський центр в Бая-Маре, Румунія. Ми також розуміємо, що важливо залучати до цієї ініціативи ще більше партнерів, особливо коли мова йде про місцеві органи влади.

3Як саме ви досягаєте своїх цілей?

Ми розробляємо власні Плани дій сталого енергетичного розвитку. Це вплине на реальну економію витрат і на скорочення викидів парникових газів в приміщеннях. Також в університеті встановлено унікальну  систему моніторингу споживання енергетичних ресурсів, яка дозволяє отримати реальні дані по споживанню електричної та теплової енергії, холодної та гарячої води. Окрім того, відбувається моніторинг основних показників мікроклімату – температури і вологості повітря, концентрації вуглекислого газу. Усі отримані дані в процесі моніторингу доступні для перегляду в режимі реального часу на будь-якому пристрої та зберігаються для подальшого аналізу у хмарному сховищі.

Отримані дані по фактичному енергоспоживанню дозволять оцінити питомі теплові характеристики будівлі, визначити фактичну енергопотребу для забезпечення нормативних показників мікроклімату в приміщеннях будівлі, оцінити раціональність і тренди споживання енергоносіїв. Також такі дані допоможуть оцінити реальний ефект після впровадження енергофективних заходів для зменшення споживання енергоресурсів в будівлях університету.

2Чи будете передавати досвід? Якщо так, то яким чином?

Подібна установка є унікальною та передовою як в Україні, так і в європейських державах. Тому, Університет нафти і газу буде ділитись досвідом ефективного управління енергетичними ресурсами з іншими навчальними закладами. Фактично, наш університет вже розробив і поширив стандарти енергетичного менеджменту серед 46 університетів України, щоб допомогти їм підвищити енергоефективність. Це також позитивний приклад неєвропейського партнера, який пропонує рішення та забезпечує передачу досвіду партнерам з держав-членів ЄС, а вони, зі свого боку, також будуть ділитись цією інформацією з великою кількістю університетів.

Повний текст матеріалу – на сайті проєкту TESIM: https://tesim-enicbc.eu/voices/interview/maksym-karpash/

​​​​​​​