Зберегти нерукотворний скарб

Одне із семи природних чудес України і один із найбільших каньйонів Європи, осередок неповторних геологічних пам’яток… Таким знає світ перлину Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей – Дністровський каньйон.

Зберегти його красу та велич і дати поштовх до реалізації туристичного й рекреаційного потенціалу Придністерського регіону мають на меті учасники Форуму громад Дністровського каньйону «DNIESTER CANYON». Захід відбувся в селі Михальче на Городенківщині й зібрав голів 33 територіальних громад чотирьох областей, на території яких знаходиться цей нерукотворний скарб. Проблеми, що потребують термінового розв’язання, вони обговорювали разом із представниками влади й науковцями. Зокрема, в роботі форуму взяли участь очільниця Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук, керівник апарату Івано-Франківської ОДА Богдан Футерко, перші заступники голів облдержадміністрацій інших областей.1

Перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету Олег Мандрик долучився до заходу, з одного боку, як представник закладу вищої освіти, що готує фахівців, компетентних у вирішенні порушених питань (а це - випускники Інституту природничих наук і туризму) і готових допомогти з реалізацією низки проектів; а з іншого боку – як голова Басейнової ради Дністра, що вже з 2018 року, можна сказати, лобіює інтереси Придністерського регіону на всіх рівнях.

Олег Миколайович наголошує:

- На Форумі підписано меморандум і звернення до Кабінету Міністрів України щодо напрацювання програми збереження, розвитку й популяризації Дністровського каньйону (йдеться про екологію, землеустрій, розвиток інфраструктури, туризм, рекреацію і т.д.). Це питання буде винесено вже на наступне засідання Басейнової ради, яка стане платформою для просування згенерованих ідей.

А на порядку денному – чимала низка питань. Чого лиш варте хижацьке використання природних ресурсів, наслідком якого стають паводки, повені, інші природні катастрофи! Власне, йдеться про цілий комплекс взаємопов’язаних проблем, в тому числі, соціально-економічних, що ставлять під загрозу сталий розвиток придністерських територій. А між тим лише економічно потужні громади здатні забезпечити і збереження, й ефективне використання природного ресурсу, яким володіють.

Попереду – велика робота, підвалини якої щойно закладені Договором міжмуніципального співробітництва і яка потребуватиме знань і досвіду багатьох фахівців. Тож науковці й випускники ІФНТУНГ готові підставити плече громадам Дністровського каньйону у розв’язанні проблем, що перешкоджають розвитку регіону.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4