Якими компетентностями повинен володіти кандидат на посаду головного бухгалтера?

Нещодавно (14.10.2022 р.) студенти бакалаври та магістри груп ОП-20-1 та ОПм-22-1 активно спілкувалися (в он-лайн форматі) з випускником нашої кафедри, колишнім студентом групи ОА-97 Ільчишином Ігорем. На даний момент Ільчишин Ігор Юрійович працює на посаді головного бухгалтера ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття", має великий практичний досвід, який здобув на шляху свого кар’єрного росту.

П. Ігор поділився зі здобувачами вищої освіти секретами, з якими труднощами може зустрітися головний бухгалтер підприємства і які навики слід напрацювати, щоб їх долати.

Головний бухгалтер – це людина, яка повинна мати навики спілкування і з акціонерами, і з власниками, і з працівниками. Це людина, яка повинна знаходити компроміс у комунікації із контролюючими та правоохоронними органами. Це людина, якій доведеться приймати рішення чи погоджуватися з результатами перевірки, чи оскаржувати їх, а задля цього слід знати судову практику. Це людина, яка повинна бути готовою до нестандартних ситуацій.

Знання податкового законодавства для оптимізації податків та їх планування і навики роботи із програмним забезпеченням для ведення обліку і подачі податкової звітності мають бути бездоганними. У ході зустрічі між викладачами і студентами-магістрами-практиками зав’язалася дискусія щодо доцільності володіти навиками заповнення первинних документів вручну. Переконливими у своїх доказах були обидві сторони обговорення.

Звичайно, це невичерпний перелік професійних компетентностей. Ігор Ільчишин радив професійну дорогу розпочинати з посади головного бухгалтера малого підприємства, де ти і кадровик, і юрист, і бухгалтер. Потім можна переходити на сегментовану роботу головного бухгалтера великого підприємства. При цьому п. Ігор наголосив, що бухгалтер – це не рахівник і не оператор комп’ютерного набору! Бухгалтеру легше стати фінансистом чи економістом, ніж, навпаки, фінансисту-економісту стати бухгалтером!

Основний меседж, що мали би почути студенти, - для успішної кар’єри потрібно постійно вчитися, поновлювати свій багаж знань!!!

Модераторами зустрічі виступили викладачі Ольга Сергіївна Степанюк та Світлана Василівна Хома, також була присутня завідувач кафедри Софія Михайлівна Кафка.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Додаткова інформація новин:

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця