Як колишній гуртожиток ІФНТУНГ перетворюють на другий дім

Викладачі, студенти, випускники, небайдужі мешканці разом з переселенцями відновлюють колишній гуртожиток університету на 80 кімнат. Назвали проєкт – Другий дім ІФ. Уже незабаром будівля прийме тих, хто переїхав до міста, тікаючи від обстрілів.

Професорка кафедри фінансів Ліліана Гораль запропонувала відновити гуртожиток, що кілька років стояв пусткою у центрі міста. Проєкт стартував 8 березня. Нині тут вже відновили опалення та електрику, оновлюють сантехніку та поступово ремонтують кімнати, лагодять меблі. «Університет нафти і газу має багато гуртожитків – усі передані для поселення. Цей був нежилим понад 5 років – ні електрики, ні води, ні тепла в ньому не було. Університети можуть ремонтувати гуртожитки, лише якщо вони на самоокупності. Оскільки тут ніхто не проживав, то й коштів на його ремонт не було», - розповіла ініціаторка Ліліана Гораль.

1За ремонт взялися небайдужі франківці, спільноти та переселенці – з Києва, Харкова, Кропивницького, Херсона, Маріуполя та інших міст в районі активних бойових дій. Благодійники допомагають грішми та матеріалами. А координують весь процес професорка кафедри фінансів Ліліана Гораль та Ірина Перевозова, завідувачка кафедри підприємництва та маркетингу.

Вже за тиждень планують заселити перші сім‘ї на другий поверх. Кожна кімната розрахована на одну сім’ю – від двох до п‘яти людей. Туалети та кухня – загальні на поверсі. Також на першому поверсі планують облаштувати спільний простір для дозвілля дорослих та дитячих ігор.

«Цю споруду доводити до красивого стану можна довго, але ми хочемо, аби люди заселилися якомога швидше – часові рамки встановлює життя. Тож роботи робимо ті, які вкрай необхідні, – каже Ліліана Гораль. – Якщо є кімната в більш-менш нормальному стані, ми її не робимо – заносимо до неї меблі і можна заселяти людей. Наша мета – дати людям житло, а вони самі вже зможуть його покращити. Кожна окрема сім‘я хоче мати свою локацію. Ми стараємося, аби їм було зручно, а для університету і волонтерів – не було дорого і довго».

2Щодня і навіть у вихідні тут кипить робота – люди обдирають стіни, клеять шпалери, метуть, миють вікна та підлогу. Охочим допомогти – тут раді завжди. Особливо потрібні столяри.

Більше – у газеті «Репортер» та відеосюжетах