Всеукраїнський день довкілля: стосується кожного

Це свято нагадує людям про особисту відповідальність за збереження та відновлення навколишнього середовища, що страждає від результатів життєдіяльності людини.

Зазвичай цей день супроводять заходи, спрямовані на покращення стану навколишнього середовища – озеленення територій, збереження заповідних об’єктів1 тощо. Вагомою складовою свята є поширення екологічних знань задля підвищення рівня екологічної свідомості українців. Адже у кожному сучасному місті в результаті життєдіяльності людей утворюється багато промислових і побутових відходів, що отруюють довкілля. Тому людині необхідно змінити своє неконтрольоване споживацьке ставлення до природних ресурсів, замінити його турботою та уважним ставленням до живого.

Вже сьогодні кожен з нас може відмовитися від поліетиленових пакетів одноразових пляшок та посуду, бути енергоефективним у побуті, економити воду, сортувати сміття і віддавати на переробку й робити багато іншого та корисного.

2Українська природа є також жертвою російської агресії. Війна вплинула кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. Внаслідок нападу росії постраждали 20% природоохоронних територій України загальною площею близько мільйона гектарів.

Під окупацією зараз залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків. Війною охоплено близько 3 мільйонів гектарів лісу в Україні. Приблизно 23,3 тисячі гектарів лісів випалено, частину з них втрачено.

Внаслідок російських ударів по нафтобазах, складах паливно-мастильних матеріалів згоріло понад 680,6 тисячі тонн3 нафтопродуктів, які забруднили повітря небезпечними речовинами. Крім того, у повітря потрапило понад 38 тисяч тонн викидів від горіння російської техніки та утворилося понад 352 тисячі тонн відходів, які забруднюють не лише повітря, а й землю.

Ще одна проблема – заміновані території. На даний момент розмінування потребує приблизно 200 тисяч квадратних кілометрів. У Мінекології зазначають, що розриви мін призводять до забруднення ґрунтів важкими металами – свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для подальшого сільськогосподарського 4використання.

Сьогодні наша країна – це величезний екологічний полігон, який потребує фахівців та науковців, які б могли вирішити серйозні екологічні виклики, що стоять перед Україною. Тож зрозуміло, що повоєнній Україні фахівці-екологи будуть вкрай потрібні. Без сумніву, що до відновлення природи долучаться науковці, викладачі та випускники5 кафедри екології Інституту природничих наук і туризму ІФНТУНГ, які мають всі необхідні знання, досвід та бажання, щоб процвітання нашої країни стало ще однією перемогою.

Довідково. Всеукраїнський день довкілля відзначають в Україні щорічно у третю суботу квітня, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98. Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

 

  • 1
  • 2
  • 3