Студенти інженерно-екологічного інституту підвищили енергоефективність свого навчального корпусу

Питання економії енергоресурсів у сучасному світі постає надзвичайно гостро. Енергетична криза відчутно вплинула й на університет: просторі корпуси Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – такі зручні для навчання, споживають, на жаль, багато енергії.

Оскільки енергозбереження сьогодні є однією із пріоритетних напрямів розвитку в Україні, то й вимоги до енергоефективності об’єктів щоразу підвищуються.

Зарадити у підвищенні енергоефективності університетських будівель взявся інженерно-екологічний інститут. З ініціативи його директора – Мирослава Мазура, студенти ІЕІ – Роман Пасяка та Богдан Турелик, дослідили тепловтрати в 5-ому корпусі за допомогу тепловізора і виявили значні втрати тепла через нагрівання стін позаду радіаторів опалення. Проаналізувавши проблеми, вони дійшли до висновку, що потрібно екранувати стіни, а також покращити циркуляцію повітря позаду радіаторів.

Для цього завдання головний інженер – Володимир Іванов обрав спінений поліетилен з фольгованим покриттям, який було наклеєно на стіни позаду радіаторів. Це рішення дозволить зекономити до 20% енергії.

Наступним кроком буде переоблаштування радіаторних решіток для забезпечення кращої циркуляції повітря, що дозволить зекономити ще близько 10% теплової енергії. Ці заходи не є високовартісними, але дозволяють економити газ і зробити комфортнішим навчання наших студентів.

Студенти-екологи