Співпраця задля сталого енергетичного розвитку регіону

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підписав угоду про співпрацю з Долинською міською радою задля сталого енергетичного розвитку нашого краю та добробуту громади!

Так, 16 березня міський голова Долини Іван Дирів та його заступниця Мар`яна Табаркевич відвідали наш університет, щоб офіційним документом закріпити давню співпрацю.

У стінах університету гостей зустріли ректор, академік НАН України Євстахій Крижанівський, перший проректор, професор Олег Мандрик та проректор з науково-педагогічної співпраці, професор Максим Карпаш.

Представники Долинської міської ради наголосили, що співпраця з нашим університетом є особливо важливою для громади, історія якої десятиліттями пов’язана з видобутком нафтогазових ресурсів. З однієї сторони важливість співпраці полягає в тому, що ІФНТУНГ має великий науковий потенціал і  чималі напрацювання, завдяки яким  спільними зусиллями можна започаткувати новий етап в житті як університету, так і громади в освоєнні нафтогазового потенціалу Долинщини новітніми технологіями без  шкоди для наступних поколінь. З іншої сторони – це можливість підготовки кваліфікованих фахівців у відповідній галузі, які працюватимуть задля розвитку нашого краю та добробуту громади, підвищення кваліфікації працівників, спільні проєкти, консультації тощо.  

2Ректор університету Євстахій Крижанівський, вітаючи гостей, наголосив, що Долина –  особливе місто, яке має велику історію й не менше успішне енергетичне майбутнє: «Колись – це потужний центр видобутку нафтогазових ресурсів, зараз – це одне з найбільш енергоефективних міст України, яке знаходиться на великому нафтогазовому потенціалі. І додам, що Долина ще не до кінця сказала своє слово в енергетичних питаннях. Якщо взяти існуючі технології видобування нафти, то найкращі з них дають видобуток 34%, а все решта – в надрах.  Законсервовані свердловини – це рани землі, які потрібно правильно загоювати, а енергію, що йде з глибин –  правильно використовувати. Розуміння цього прийшло тоді, коли науковці таки віднесли нафту і газ до відновлюваних джерел. Так, згідно теорії неорганічного походження нафти, з глибоких надр водень мігрує до поверхні та з’єднується з вуглецем.  Законсервованими без дії свердловинами порушується рівновага. І сьогодні ми бачимо перспективний напрям використання проєктів нафтогазового профілю у водневій енергетиці, бачимо задіювання свердловин саме для видобутку залишкових запасів вуглеводнів. Якщо будуть проводитись такі роботи на законсервованих свердловинах, то це дасть можливість вберегти місто, що десятиліттями займалось видобутком нафти, від екологічної катастрофи. Бо технології видобутку, які застосовувались раніше, мають негативні наслідки і прояви: Долина постраждала менше, а Борислав, наприклад, – дуже. Тому наше основне завдання – забезпечити сталий розвиток регіону, не допустити "Борислава в Долині"! При цьому продовжувати  давати громаді енергетичні ресурси, але без шкоди для наступних поколінь!»

Загалом за умовами договору сторони співпрацюватимуть у галузі навчальної, інноваційної, наукової, проєктної діяльності та енергоефективності.  Також співпраця спрямована на розробку спільних наукових ініціатив і проведення досліджень; забезпечення якості професійно-практичної підготовки студентів; реалізацію цільових програм та інших питань, пов’язаних з діяльністю органів місцевого самоврядування; підготовку та подання проєктів з актуальних питань розвитку громади, організація та проведення тренінгів, консультаційно-інформаційних та інших заходів щодо підвищення кваліфікації та багато іншого.

​​​​​​​

  • 1
  • 2