КАФЕДРІ ПУА – 20 РОКІВ


У цьому році кафедрі публічного управління та адміністрування ІФНТУНГ виповнюється двадцять років. Де-юре вона була утворена рішенням вченої ради Університету в 2000 році, де-факто розпочала свою навчально-наукову діяльність у 2001 році. Непростими були роки становлення і зростання кафедри, основним завданням якої була підготовка високопрофесійних професіоналів-патріотів державної служби та місцевого самоврядування. З перших днів і по сьогодні працюють к.н. з держ.упр. Андрій Мазак, к.екон.н. Наталя Струк, д. філос. н. Дмитро Дзвінчук, вагомий методичний вклад методиста кафедри Марії Карлівни Назарук. На першопочатках велику допомогу надали професори університету доктори еконономічних наук Віктор Петренко (зараз очолює кафедру), Микола Данилюк, Ярослав Витвицький, Олег Дзьоба.

Впродовж усіх років ми відчували постійну підтримку Головного управління державної служби України (зараз Національне агентство державної служби) в особі їхніх керівників: Тимофія Мотренка і його першого заступника Олексія Оболенського, В'ячеслава Толкованова, Костянтина Ващенка, Наталії Алюшиної.

Тісною була і залишається співпраця з провідними закладами вищої освіти, які здійснюють підготовку магістрів державного управління: Національною академією державного управління (ректори: акад. НАПН України, перший віце-президент НАПН, д.пед.н. Володимир Луговий, д.н. з держ.упр. Юрій Ковбасюк, д.н. з держ.упр. Василь Куйбіда) та її регіональних інститутів (директори: ДРІДУ - д.н. з держ.упр. Сергій Серьогін; ХарРІДу - д.н. з держ.упр. Людмила Бєлова; ОРІДУ – д.політ.н. Микола Їжа; ЛРІДУ – д.екон.н. – Володимир Загорський), магістратури Чорноморського національного університету ім. Петра Могили (д.н. з держ.упр. Володимир Ємельянов), Херсонського національного технічного університету (д.н. з держ.упр. Іван Лопушинський) та іншими.

Вагому допомогу впродовж років становлення надали відомі вчені, які працювали сумісниками на кафедрі – доктори наук, професори Віталій Скуратівський, Ігор Грицяк, Олександр Радченко, Сергій Кравченко, Сергій Дерев'янко.

Зазначимо, що магістерську підготовку розпочато у 1996 році в магістратурі державної служби всього серед дев’яти відібраних МОН університетів. За двадцять один рік в ІФНТУНГ було підготовлено 1757 магістрів за спеціальністю "Державна служба".

Починаючи із 2016 року на базі спеціальності "Державна служба" ведеться підготовка фахівців за новою спеціальністю "Публічне управління та адміністрування", й у грудні 2020 року відбувся вже п'ятий випуск магістрів публічного управління та адміністрування (всього 122 осіб, у т. ч. 112 заочників та 10 осіб, які навчалися за денною формою). Загалом за спеціальністю "Публічне управління та адміністрування" уже підготовлено 467 магістрів для органів влади.

Здійснюючи організаційні заходи із розвитку спеціальності, у 2017 році проведено перший набір студентів на базі загальної середньої освіти за бакалаврською програмою "Публічне управління та адміністрування". Таким чином, зараз в університеті здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за усіма трьома рівнями вищої освіти спеціальності "Публічне управління та адміністрування": бакалаврським, магістерським та доктора філософії.

Важливою складовою підготовки магістрів і бакалаврів фахівці кафедри завжди вважали поєднання теорії і практики. Тому на кафедрі працювали і працюють відомі в краю очільники місцевої виконавчої влади й місцевого самоврядування. Ми гордимося, що протягом усіх років роботи кафедри викладає голова обласної ради Олександр Сич, професор кафедри, котрий у минулому році успішно захистив дисертацію доктора політичних наук. У різні роки викладали на кафедрі д.н. з держ.упр., багаторічний голова ОДА Михайло Вишиванюк і к.екон.н., екс-голова ОДА Микола Палійчук. Продовжують працювати на викладацьких посадах заступник голови ОДА, д.н. з держ.упр., професор Світлана Онищук, екс-голова ОДА Олег Гончарук, керівник відділу управління персоналом ОДА Анатолій Мельничук.

Сьогодні на кафедрі працює двадцять штатних викладачів. Серед них: сім докторів наук, професорів: Дмитро Дзвінчук, Віктор Петренко, Олександр Шаптала, Тетяна Бутирська, Олександр Молодцов, Мар'яна Орлів, Василь Остап`як; дванадцять кандидатів наук, доцентів: Андрій Мазак, Володимир Кушнірюк, Наталя Струк, Віталій Малімон, Марія Баран, Ярослав Арабчук, Богдан Гречаник, Ірина Озьмінська, Лариса Мосора, Марія Красій, Олег Серняк, Христина Федорищак.

Із 2010 року на базі кафедри публічного управління та адміністрування функціонує аспірантура за спеціальностями 25.00.01 – теорія та історія державного управління; 25.00.02 – механізми державного управління, а у 2016 році розпочато підготовку докторів філософії за спеціальністю 281 "Публічне управління та адміністрування.

Впродовж трьох термінів наші здобувачі і аспіранти мали і мають можливість захистити дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за двома спеціальностями: 25.00.01 – теорія та історія державного управління й 25.00.02 – механізми державного управління. За увесь період існування спецради К 20.052.07 захищено 46 кандидатських дисертацій.

Але найважливішим здобутком кафедри є наші випускники, яких налічується понад 2200. Ми гордимося кожним з них, бо це самодостатні особистості, котрі з повною відповідальністю і самовіддачею виконують покладені на них функціональні обов’язки. Звичайно, що ми не в змозі розповісти про кожного з них, але про деяких, успіхи котрих мають широкий резонанс і суспільне визнання, спробуємо розповісти в рубриці "Історія професійного успіху", яку започатковуємо.


 

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 121
  • 13
  • 14
  • 151
  • 16

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця