Енергія добра

Сказати, що тут цікаво і малечі, і дорослим  – це не сказати нічого.  До Наукового містечка «Нова Енергія» в Інноваційно-виставковому комплексі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в мирний час радо приходили містяни з дітьми, а сьогодні тут збираються люди з різних міст України. Переселенці, життя яких брутально порушила війна, і які знайшли прихисток на Прикарпатті, поступово знайомляться з обласним центром та облаштовуються. І «Нова Енергія» намагається допомогти їм у цьому.55

Що саме зараз робиться в популярному  навчально-тренінговому центрі та що планується найближчим часом, івано-франкіцям і гостям міста розповідає співзасновниця наукового містечка Ірина Дарвай:

-Вже з перших днів війни ми переорієнтувалися повністю і спільно з Університетом нафти і газу створили в «Новій Енергії» величезний хаб, де приймаємо допомогу з-за кордону. Адже в нас, завдяки участі в міжнародних проектах, є багато іноземних партнерів. Разом з ІФНТУНГ ми звернулися до них усіх і вони відгукнулися.  Тут ми сортуємо «гуманітарку» й відправляємо в  міста, які зараз потребують допомоги. Це практично весь південь і схід: Волноваха, Київ, Харків, Ірпінь, в Бучу зараз поїде... На місці роздаємо соціальні пакети з речами першої необхідності потребуючим переселенцям. Також вони можуть вибрати собі необхідний одяг. Адже люди приїхали сюди по-різному – хтось у ковдрі, а хтось зовсім без речей. А ще започаткували  випікання смачного домашнього хліба та булочок, пирогів, якими пригощаємо переміщених осіб, котрі проживають на території ІФНТУНГ…

4Сміється:

-Ми така команда, що можемо все – нам лише треба дати завдання.

Наразі завдання продиктував час – складний і жорстокий. І колектив «Нової Енергії», який і раніше займався волонтерством, відповів на нього гідно. Дітям, які були змушені покинути рідні домівки, а відтак – втратили можливість здобувати освіту в нормальному режимі, пропонують приходити до наукового містечка, користуватися його комп’ютерною технікою й долучатися до онлайн-навчання чи то у своєму регіоні, чи на новому місці проживання. Треба тільки заповнити заявку, або звернутися за телефоном 097-95-95-900 до адміністратора. Пані Ірина наголошує, що ця робота триватиме й надалі, оскільки розвиток освіти є тією цінністю, що її завжди пропагував колектив «Нової Енергії».

В цьому його підтримують і партнери, зокрема «Bendukidze Free Market Center», у співтоваристві з яким до війни тут впроваджувалась програма навчання економічної грамотності вчителів математики та інформатики, які у свою чергу, несли ці знання дітям, а тепер представниця Центру проводить тут заняття для дітей-переселенців, зокрема для сиріт. Їм у цих стінах стараються створити максимальну зону комфорту, де можна забути про все погане, вивчати разом географію, історію, переглядати фільми…11

Не забувають у «Новій Енергії» і про найменшеньких: для них започаткували акцію «Даруй українську книгу», до якої можуть долучитися всі охочі й принести в подарунок малюкам книжечки. Для них працює дитяча кімната, повна іграшок, надісланих з-за кордону доброчинцями. Ну, а поруч – не менш цікаві експонати «Нової Енергії», де все – живе, рухоме, несподіване.

Поки спілкуємося з пані Іриною, екскурсовод містечка зустрічає нових відвідувачів і починає з дітлахами бесіду про те, а що ж воно таке – енергія. І малеча у зрозумілих для свого віку образах дізнається, що вона – всюди. Не дарма кажемо про електричну енергію – завдяки їй світиться лампочка, а в приміщенні тепло – це теплова енергія… Але найголовніше, що відчувається тут на кожному кроці – це енергія добра, яку випромінюють люди, згуртовані спільною місією допомоги співвітчизникам. Ця енергія не обмежується рамками містечка: вона об’єднує людей в різних країнах, які простягнули українцям руку дружньої підтримки. Ірина Дарвай з великою вдячністю згадує давніх партнерів – фундаторів проєкту «Україна – Норвегія», завдяки яким тривалий час здобували необхідні для адаптації в мирних умовах життя учасники АТО/ООС. Але війна перервала проєкт, натомість зосередила його організаторів на гуманітарній допомозі Україні. В «Новій Енергії» про них кажуть: «З такими друзями розумієш, що в нас є майбутнє!»

Взагалі, як зауважила пані Ірина, «Нова Енергія» - місце притягання правильних людей. Вони і містечко буквально знаходять одне одного. Так сталося з досвідченим психологом Ольгою Голубицькою, переселенкою з Києва, котра зголосилась проводити арт-терапевтичні сесії для таких же внутрішньо переміщених осіб, як і вона. Тиждень психологічної адаптації, присвяченій цій роботі, показав, що такої підтримки потребує чимало людей, відтак його планують продовжити.

3Так само триватимуть і соціальні екскурсії в «Новій Енергії», зокрема, безкоштовне інтерактивне «Tesla Energy Show». Впродовж трьох тижнів їх відвідали 500 дітей і дорослих з гарячих точок України.

Не менш цікаві плани на майбутнє. Не за горами – Великдень, і колектив містечка готується до нього у свій спосіб. Пані Ірина розповідає:

-До Великодня запустимо серію дитячих майстер-класів. Ми це робили щороку в напрямі «Наука і традиції». Приміром, до Різдва, діти друкували ялинку на 3D-принтері, й водночас вивчали низку фізичних процесів. На Великдень розмальовували яйця, занурюючи їх у воду з крапелькою лаку, – вивчали явище поверхневого натягу й одночасно робили дуже гарні яскраві писанки. Це поєднання української традиції з науковими дослідженнями для дітей. Цього року зробимо таке для дітей-переселенців. Доєднуватимемо їх і до участі у школі при «Новій Енергії».

А з 1 червня стартуватиме традиційний літній табір. Тут діти зайняті цілий день – з 9.00 до 17.00. Програма дуже насичена! Робототехніка, психологія, йога, ігри, досліди, фізика, хімія… Один табір у нас був на тему космосу, інший – екологічний, де діти вивчали все про екологію, сортували сміття, самостійно вирощували мікрогрін і приходили додому з коробочками з пророщеним насінням, відтак дізнавалися багато  про здорове харчування. Була «Весела наука», що охоплювала фізику й хімію. Тему цьогорічного табору  наразі зберігаємо в секреті – нехай буде сюрприз для дітей. Але, як завжди, йтиметься про щось корисне та дуже цікаве. Для дітей-переселенців – усе безкоштовно. Хай там що, а дитинство має бути дитинством!

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 1111111
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555
  • 66
  • 66611166