Екологічні знання – це важливо!

Майже півтори сотні заборонених Женевською конвенцією екологічних злочинів унаслідок російської агресії нарахували експерти ГО Екодія.

1Так, у зоні активних бойових дій зараз атомні станції, морські порти, склади небезпечних відходів, промисловість, включно з хімічними та металообробними заводами. Зафіксовані пожежі на нафтобазах, АЗС, сміттєзвалищах, є факти пошкодження об’єктів тепло- та водопостачання. Також обстріли та окупація підвищують ризик викидів токсичних відходів із промислових підприємств України. Часто російська армія не допускає фахівців для локалізації негативного екологічного впливу. Однак реальну оцінку вдасться зробити після завершення активних бойових дій, а наслідки українці будуть відчувати роками…

На жаль, ці шокуючі новини супроводжують цьогорічний День екологічних знань, який відзначається щороку 15 квітня. Історія його заснування сягає 1992 року, коли на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро вперше підняли питання ролі екологічної освіти для сталого розвитку та виживання людства. В Україну це свято прийшло у 1996 році з ініціативи громадських природоохоронних організацій.

Важливість екологічної освіти у воєнний час стала ще більш актуальною в Україні, а екобезпека стала надважливою для кожної людини. Основна мета екологічної освіти – виховання в дітей і дорослих екологічної відповідальності, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища, а також виховання й підготовка громадянина, який вміє мислити екологічно. Відтак кожна екологічно свідома людина має знати, розуміти та пам’ятати, що війна - це руйнація, це трагедія, це катастрофа, а екологія - це життя, це відповідальність за майбутнє!

І поки наші Герої зі зброєю в руках захищають нас від ворога, ми повинні тримати міцно екологічний фронт задля екобезпеки майбутніх поколінь і процвітання України!

 

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця