Нове слово у профорієнтації

Незвичайний профорієнтаційний захід у Сілезькому технологічному університеті в Глівіце (Польща) відвідала доц. кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки ІАБЕ Надія ГАБЛЬОВСЬКА, яка у рамках отриманого гранту програми Дім Європи на базі лабораторій Сілезького технологічного університету проводила дослідження з розробки та вивчення нових матеріалів. Це – ІІ Національний день матеріалознавства, який ініціювали 15 відомих університетів та 5 науково-дослідних інститутів з усієї Польщі, серед яких – наші партнери: Краківська гірничо-металургійна академія ім. Сташіца та Сілезький університет.  Головними спонсорами заходу стали роботодавці, які зацікавлені у висококваліфікованих інженерних фахівцях.

«Національний день матеріалознавства та інженерії – це чудова нагода підкреслити важливість цієї галузі науки, популяризувати досягнення та підвищити обізнаність суспільства про матеріалознавство та роль, яке воно відіграє». – вважають організатори. Адже у Польщі, як і в багатьох інших європейських країнах відчувається кадровий голод на інженерні спеціальності. Тож, щоб заохотити абітурієнтів до вибору технічних спеціальностей, у Польщі вже вдруге відбувається Національний день матеріалознавства – лекція, відвідуваність якої б’є рекорди. 

Цьогоріч захід, в якому взяли участь понад 500 учасників, готували Сілезькому технологічному університеті на факультеті матеріалознавства та інженерії в Катовіце та на факультеті машинобудування в Ґлівіце. Організатори заходу переконували присутніх школярів, що «сучасні матеріали – це майбутнє технологій, що вивчаючи матеріалознавство, вони матимуть шанс потрапити у захоплюючий світ інженерії та технології виробництва, і що ця сфера науки й вища освіта мають величезний дослідницький і прикладний потенціал у найближчі роки». Після лекції учасники мали нагоду відвідати надсучасні лабораторії та на власні очі побачити роботу приладів, які унікальні навіть для Польщі.

Викладачка ІФНТУНГ вважає, що профорієнтаційний захід був дуже масовий, цікавий та нестандартний. Тісно співпрацюючи з викладачкою кафедри матеріалознавства та біомедичних матеріалів Анною КЛОЦ-ПТАШНОЮ, яка готувала лекцію, Надія Ярославівна могла оцінити, що підготовка – це титанічна праця кожного та всієї команди, зокрема. Та результат того вартий. А досвід – неоціненний. 

 

  • 1
  • 2