Обирати розумом і серцем!

Як зробити один із найважливіших виборів у житті, вибір професії, не тільки безпомилковим, але й комфортним для старшокласника? Над цим питанням замислюються чи не всі турботливі батьки. Зрозуміло, кожен хоче кращого для своєї дитини, але й дитина має власні мрії та прагнення.

Узгодити ідеальне з реальним, романтичне з практичним, а найголовніше – виявити потенціал юнацтва, який із часом розкриється у справжній кар’єрний успіх, - ключове завдання представників старшого покоління. Батьки абітурієнтів, які взяли участь у психологічному семінарі «Як допомогти дитині з вибором професії і не нашкодити», підготовленому кафедрою суспільних наук Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ, отримали ефективні рекомендації з приводу того як виявляти особистісні якості дитини, роз’яснення з приводу того, чим зумовлюються ті чи інші характеристики.

Професор кафедри суспільних наук Дарія Скальська наголосила на необхідності свободи вибору підлітків та на конструктивному, довірливому спілкуванні з батьками.

Цінними рекомендаціями з учасниками семінару поділились психологи – доценти кафедри суспільних наук Вікторія Кравченко та Ірина Шастко. Вони звернули увагу на те, що професія має відповідати людині за складом характеру, темпераментом, її цінностями. Відтак виокремили декілька типів професій, які можуть підійти абітурієнту – в царині спілкування з людьми, з природою, у взаємодії з технікою, знаковою системою чи художніми образами. А вже звідси випливає вибір спеціальності, яка припаде дитині до душі.Та, либонь, найважливішою була порада – нагадати дитині, яка перебуває в стані вибору, що вона не самотня. Такий важливий крок потребує часу, тож не варто поспішати. Краще розібратися як слід  зі своїми інтересами та вподобаннями:

- Відверто поспілкуйтесь та поясніть, що пошук улюбленої справи — тривалий процес самопізнання та експериментів, - порадили психологи. -  Розкажіть, що завжди можна змінити професію, освоїти новий вид діяльності, наведіть кілька прикладів. Будьте терплячі під час прийняття важких рішень та вчіть дитину не боятися невдач. Одна з поширених помилок дорослих — підштовхувати дитину до професії, яка вважається найбільш перспективною. Наприклад, до IT-сфери чи лікарської справи. Але кар’єра лише за розрахунком не принесе задоволення. Хороший спеціаліст буде затребуваним в будь-якій сфері, головне — займатись тим, від чого вогонь в очах та не перетворювати гроші на самоціль. 

Тож вчіть дітей обирати і розумом, і серцем!

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222