Підтримати українську науку: міжнародна грантова підтримка та конкурсні можливості

Національний фонд досліджень України та Офіс Горизонт Європа в Україні проводять на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу дводенний навчально-практичний та інформаційний захід «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках  Програми «Горизонт Європа», спрямований на підтримку і розвиток дієвої, сталої, продуктивної наукової спільноти в Україні та створення в Україні сприятливого середовища й привабливих умов для роботи українських та іноземних науковців.

«Попри складні умови вітчизняного сьогодення – повномасштабне вторгнення росії в Україну, програма «Горизонт Європа» продовжує  активно допомагати українським науковцям й дослідникам працювати і розвиватись, - зазначила Ольга ПОЛОЦЬКА, виконавча директорка Національного фонду досліджень України. - Внаслідок російської агресії було ушкоджено близько 15% дослідницької та інноваційної інфраструктури України, що вплинуло на роботу близько 40% наукового персоналу. Однак, рівень участі України в програмах ЄС у 2022 році відповідав довоєнному, а, отже, наукова та інноваційна екосистема України довела свою стійкість у ці важкі часи»

«ІФНТУНГ запропонував НФДУ майданчик для проведення інформаційно-просвітницького заходу, який є надзвичайно важливим для наукової спільноти університету і регіону. Він відкриває перспективи для подальшої співпраці з НФДУ, який підтримує нас у наших починаннях розбудови енергетичного університету, сприяє нашій комунікації з європейськими партнерами, виявляє глибоке розуміння наших профільних проблем енергетичного переходу, декарбонізації, підтримує освітню діяльність, яка забезпечить кадрами відбудову нашої держави», - заявляє ректор університету Ігор ЧУДИК.

Учасники заходу мали можливість дізнатися про грантову підтримку, яку надає Національний фонд досліджень України, а також про можливості Рамкової програми «Горизонт Європа» для вітчизняних науковців, інноваторів, МСП, бізнес-структур. 

На зустрічі було представлено науково-технічну, інноваційну та дослідницьку діяльність ІФНТУНГ (доповідав д.т.н  Руслан РАЧКЕВИЧ, начальник Центру міжнародного співробітництва ІФНУНГ), досягнення, виклики, можливості для українських дослідників та інноваторів, Інноваційний розвиток України через призму діяльності УКРНОІВІ.

Важливою складовою заходу став практичний кейс: організаційна та технічна підтримка конкурсів НФДУ, організаційно-правові аспекти грантового менеджменту, юридичні та фінансові аспекти участі у Програмі «Горизонт Європа», можливості та перспективи участі в програмі EUREKA й ін.

Про майбутні можливості для українських учасників говорив Ігор ТАРАНОВ, начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ, зокрема,  про можливості для отримання фінансування, які надає українським вченим, дослідникам та інноваторам Рамкова програма «Горизонт Європа», а також про особливості участі в конкурсах Програми. Крім того, доповідач поділився інформацією щодо нових ініціатив Європейської комісії, спрямованих на підтримку українських організацій, які можуть бути успішно використані представниками України та диверсифікувати фінансові джерела для їх діяльності у сфері досліджень та інновацій.

Захід має на меті охопити та залучити до проектної діяльності ініціативних українських науковців, які матимуть можливість проводити та реалізовувати свої дослідження за гроші Європейського Союзу. Українська наука зарекомендувала гідним та надійним  партнером серед міжнародної наукової спільноти. Організатори очікують, що завдяки таким навчально-практичним та інформаційним заходам можливості проектної діяльності ЗВО та доступність до грантових програм українських науковців зростуть.

Форум продовжить роботу 30 квітня.  Учасники зможуть довідатись про  Funding and Tenders Portal та окремі аспекти підготовки проєктних пропозицій, можливості для українських дослідників у програмному компоненті «Дії Марії Склодовської-Кюрі» (MSCA) та актуальні конкурси для учасників Програми «Горизонт Європа».

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
  • 11
  • 12
  • 13